Κεντρικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Ξενοδοχειακών Μονάδων μέσω Δικτύου

(Online- BMS)

English

Tο TALOSnet Combo – Hotel Building Managment System είναι ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου πρόσβασης στα δωμάτια και σε κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, ελέγχου καταναλώσεων δωματίου (φώτα-κλιματισμός κλπ), αυτοματοποίησης λειτουργίας των κτιρίων ή των πτερύγων, ελέγχου θερμοκρασιών και πυρανίχνευσης, προπώλησης extra υπηρεσιών και γενικά ON-LINE ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας του ξενοδοχείου μέσω κεντρικού Υπολογιστή και δικτύωσης Ethernet (TCP/ IP).

Η λειτουργία βασίζεται στην τεχνολογία RF-ID που χρησιμοποιεί ειδικό μικροτσίπ τοποθετημένο στις κάρτες των πελατών του ξενοδοχείου, του προσωπικού κλπ, το οποίο ανταλλάσσει δεδομένα με τις πρίζες των δωματίων και των άλλων ελεγχόμενων χώρων, κάθε φορά που βρίσκεται στην εμβέλεια του εκπεμπόμενου σήματος της πρίζας. Η εμβέλεια εκπομπής είναι 5 cm από την πρίζα, λειτουργώντας με ένα άγγιγμα της κάρτας σε αυτήν, χωρίς να παρουσιάζει ευαισθησία από υγρασία λόγω της μη ύπαρξης οποιασδήποτε ηλεκτρικής επαφής. Δεν απαιτεί ειδική κλειδαριά στις πόρτες, παρά μόνο τη τοποθέτηση ηλεκτρικής γλωσσίδας στις κάσες.

Τα module που τοποθετούνται στον πίνακα των δωματίων και των άλλων χώρων (office ορόφων-πτερύγων, μαγαζιά, κλιμακοστάσια, αποθήκες κλπ) διαθέτουν συσκευή δικτύωσης Ethernet 10Mbps για την ON-LINE επικοινωνία με τον κεντρικό server και τους client υπολογιστές της reception και των άλλων τμημάτων, μέσω του εύπλαστου προγράμματος διαχείρισης TALOS-NET. Πέρα από την κεντρικά ελεγχόμενη λειτουργία, το όλο σύστημα λειτουργεί ταυτόχρονα και αυτόνομα, εφόσον υπάρξει ανάγκη (off-line operation).

Το σύστημα αυτοματισμού, καινοτομία της Teletechnika, με τον μεγάλο συγκεντρωτισμό ιδιοτήτων και λειτουργιών που παρέχει καταργεί άλλα, μη συνεργαζόμενα μεταξύ τους, υψηλού κόστους κτήσης – εγκατάστασης συστήματα. Με τον υψηλό βαθμό διαχείρισης της ενέργειας (όχι μόνο σε επίπεδο δωματίου αλλά και σε κεντρικό επίπεδο ορόφων, πτερύγων ή κτιρίων), πετυχαίνει μεγάλη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση του ορίου ζωής των συσκευών, αποτελώντας μια άριστη, τεχνολογικά προηγμένη και πολύ προσιτή λύση για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ.

Το σύστημα μπορεί να συνδεθεί εναλλακτικά στο δίκτυο και με Wi-Fi με την χρήση του μοντούλ Talos-Net COMBO – WiFi

Εξωτερικός Αναγνώστης Κάρτας

Με το άγγιγμα της κάρτας στον αναγνώστη εξωτερικά του δωματίου, ενεργοποιείται ο ηλεκτρικός μηχανισμός της πόρτας για 4 δευτερόλεπτα με την ένδειξη Door Open και ο πελάτης μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο.

 • Μπλε φωτισμός νυκτός σε όλες τις πρίζες
 • Ένδειξη ενεργοποίησης πόρτας (πράσινο LED)
 • Ένδειξη κατειλημμένου δωματίου (πράσινο LED)
 • Ένδειξη κατάστασης «Do Not Disturb» (κόκκινο LED)
 • Ένδειξη ανοιχτής μπαλκονόπορτας σε ελεύθερο δωμάτιο (λυχνία ανοιχτής πόρτας που αναβοσβήνει)
 • Ένδειξη «Make my room»

Δείτε μια διαδραστική σχηματική αναπαράσταση εγκατάστασης σε ένα δωμάτιο

Παρέχει

 • Αθόρυβο άνοιγμα πόρτας.
  Με το άγγιγμα της κάρτας στην εξωτερική πρίζα του δωματίου του ξενοδοχείου ενεργοποιείται ο ηλεκτρικός μηχανισμός της πόρτας για 4 δευτερόλεπτα, ανάβει η ένδειξη Door opener και ανάβουν τα φώτα του δωματίου για 1 λεπτό. Ο Controller του συστήματος τροφοδοτεί τον ηλεκτρικό μηχανισμό της πόρτας με συνεχή τάση ώστε να μην δημιουργείται κανένας θόρυβος.
 • Έλεγχος καταναλώσεων.
  Με την τοποθέτηση της κάρτας στην φωτιζόμενη σχισμή της εσωτερικής πρίζας, φώτα και κλιματισμός παραμένουν ενεργοποιημένα για όσο χρονικό διάστημα ο Κοντρόλερ του συστήματος ‘διαβάζει’ την κάρτα. Με την απομάκρυνση της κάρτας από την πρίζα φώτα και κλιματισμός απενεργοποιούνται μετά από 1 λεπτό. Το σύστημα περιλαμβάνει Relay φορτίου 30Α για διάφορες καταναλώσεις και Relay φορτίου 16Α για κλιματισμό.
 • Ανεξάρτητος έλεγχος air-condition.
  Σε κατειλημμένο δωμάτιο το σύστημα επιτρέπει την λειτουργία του κλιματιστικού μόνον εάν είναι η μπαλκονόπορτα κλειστή. Επιτρέπει λειτουργία του κλιματισμού με ανοικτή μπαλκονόπορτα, για 3 λεπτά, χρόνο αρκετό ώστε ο πελάτης να μπορεί να αερίσει το δωμάτιο ή να επισκεφθεί την βεράντα του δωματίου. Εάν η μπαλκονόπορτα παραμείνει ανοικτή για μεγαλύτερο χρόνο, τότε ο κλιματισμός απενεργοποιείται έως ότου η μπαλκονόπορτα κλείσει. Η πληροφορία δικαιώματος χρήσης κλιματισμού είναι γραμμένη στη κάρτα, δίνοντας τη δυνατότητα πώλησης του κλιματισμού, ως έξτρα υπηρεσίας, με τη χρήση καρτών ‘NO AIR-CONDITION’. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ανεξάρτητου ελέγχου 2ου κλιματιστικού, για δίχωρα δωμάτια Family.
 • Πολλαπλοί χρήστες ανά δωμάτιο.
  Το σύστημα αναγνωρίζει και επιτρέπει την πρόσβαση σε 6 διαφορετικές κάρτες πελατών ανά δωμάτιο και σε διάφορες ομάδες – κατηγορίες καρτών pass partout με καθορισμένα δικαιώματα πρόσβασης (πχ καθαρίστριες-συντηρητές, master cleaner κλπ). Μπορούμε λοιπόν να δώσουμε περισσότερες από μία κάρτες – κλειδιά σε περιπτώσεις σουίτας ή οικογενειών που φιλοξενούνται στα διαμερίσματά σας.
 •  Μην ενοχλείτε (Do not disturb).
  Ο ένοικος του δωματίου μπορεί να ενεργοποιήσει την ιδιότητα ‘μην ενοχλείτε’ πιέζοντας το αντίστοιχο μπουτόν της εσωτερικής πρίζας δωματίου. Απαγορεύει έτσι την είσοδο της καμαριέρας στο δωμάτιο. (Για λόγους ασφαλείας η λειτουργία do not disturb μπορεί να ακυρωθεί με κάρτα master του ξενοδοχείου).
 • Τοπική ένδειξη κατάστασης δωματίου.
  Όλες οι λειτουργίες και η κατάσταση του δωματίου απεικονίζονται στις λυχνίες led της εξωτερικής (και εσωτερικής) πρίζας το δωματίου.
  Ενεργοποίηση πόρτας: πράσινη λυχνία Door opener/Alarm για 10 δευτερόλεπτα.
  Δωμάτιο κατειλημμένο: πράσινη λυχνία Room occupied.
  Μην ενοχλείτε: κόκκινη λυχνία Do not disturb.
  Ανοιχτή μπαλκονόπορτα σε ελεύθερο δωμάτιο: αναβοσβήνει γρήγορα η λυχνία Door opener/Alarm.
 • Φωτισμός νυκτός.
  Όλες οι πρίζες (εσωτερικές και εξωτερικές) του συστήματος φωτίζονται στο επάνω τμήμα τους με έντονο αλλά διακριτικό μπλε φως νυκτός που διευκολύνει τους ενοικιαστές όταν τα φώτα είναι σβηστά στο δωμάτιο ή στους διαδρόμους.
 • Λειτουργία ανάγκης (emergency by-pass).
  Σε περίπτωση βλάβης τα module COMBO διαθέτουν λειτουργία by pass ελεγχόμενη από κλειδαριά πάνω στη συσκευή, που ενεργοποιεί τα φώτα και τον κλιματισμό.
 • Λειτουργία σε διακοπή ρεύματος (power safe mode).
  Tα module COMBO διαθέτουν λειτουργία μέσω εξωτερικής μπαταρίας 0,8ΗΑ (optional) με αυτόματη μεταγωγή σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και έλεγχο φόρτισης – εκφόρτισης.
 • Πρόσβαση σε κεντρική είσοδο-άλλες εισόδους.
  Πρόσθετα module COMBO, προγραμματισμένα ως κεντρική είσοδος, parking, είσοδος access κλπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου. Οι κάρτες πελατών και προσωπικού προγραμματίζονται για πρόσβαση ή οχι, σε αυτούς τους χώρους.
 • Κατηγορίες πελατών-προπληρωμένες υπηρεσίες.
  Οι κάρτες μπορούν να προγραμματίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ξενοδοχείου ακόμη και για προπώληση υπηρεσιών και πρόσβαση ή όχι των πελατών σε αυτές, όπως δικαίωμα κλιματιστικού, θέση parking, πρόσβαση σε γυμναστήριο κλπ εφ’οσον αυτές οι υπηρεσίες χρεώνονται επιπλέον. (Ο προγραμματισμός καρτών γίνεται από συσκευές NEMESIS – USB).

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ SOFTWARE TALOS-NET SERVER (Multiuser)

 • Σύστημα Συναγερμού

ALARM…

  • πυρανίχνευσης
  • κουδουνιού μπάνιου
  • παραβίασης πόρτας
  • παραβίασης μπαλκονόπορτας
  • υψηλής θερμοκρασίας.
 •  Πρόσβαση σε Δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους

-Πρόσβαση στα δωμάτια σύμφωνα με τα χρονικά όρια της κράτησης, σε άλλες 5 ομάδες κοινοχρήστων χώρων, στο parking και την κεντρική είσοδο.

– Άνοιγμα πόρτας δωματίου και από την reception.

 • Υπηρεσίες Δωματίου

-Πρόσβαση ή όχι, σε υπηρεσίες του δωματίου (air-condition, pay-tv, spa, κλπ).

-Έλεγχος mini bar

 •  Αυτοματισμοί

-Έναρξη – παύση λειτουργίας των αυτοματισμών δωματίων ή διαδρόμων, με ημερήσιο χρονικό πρόγραμμα, με είσοδο – έξοδο πελάτη από δωμάτιο, αυτοματισμός εξαερισμού με χρονικό προγραμματισμό κ.α.

-Αυτόματος έλεγχος ηλεκτροβανών ζεστών – κρύων νερών δωματίου, νυκτερινού φωτισμού κλπ.

-Νοητή σύνδεση της εξόδου πελατών από το δωμάτιο ή από το ασανσέρ, με αυτοματισμούς διαδρόμων κλπ.

-Νοητή σύνδεση κενών ορόφων ή πτέρυγας με αυτοματισμούς διαχείρισης κυκλοφορητών – ηλεκτροβάνες.

-Ορισμός συσκευών Talos-Net COMBO, ως συσκευές αυτοματισμού (για ορόφους, κτίρια κλπ).

 •  Προγραμματισμός και Εγγραφή Καρτών

-Προγραμματισμός καρτών πελατών, καθαριστριών, πασπαρτού κλπ από την reception μέ το Nemesis-USB και ενημέρωση των δωματίων μέσω του δικτύου.

-Τοπικός προγραμματισμός καρτών (για περίπτωση ανάγκης).

-Δυνατότητα προ-κατασκευής καρτών group, πριν την ημερομηνία άφιξης.

 •  Καταγραφή Στοιχείων

-Στοιχεία – κατάσταση δωματίου (ελεύθερο – νοικιασμένο, καθαρό – προς καθαρισμό – καθαρίζεται – χρήζει συντηρήσεως – εκτός λειτουργίας – σημειώσεις συντηρήσεων κλπ).

-Στοιχεία κράτησης δωματίου.

-Εκτυπώσεις κατάστασης δωματίων, λίστας δωματίων προς καθαρισμό, λίστες δωματίων προς συντήρηση και λεπτομέρειες συντηρήσεων – λίστες προσωπικού – λίστες IP & Mac address κλπ

-Δυνατότητα κατασκευής λίστας αφίξεων ή αυτόματη μεταφόρτωση από το Front-office μεσω FIAS interface.

-Ιστορικό πρόσβασης στο δωμάτιο από πελάτες-καμαριέρες κλπ.

 •  Εύκολη Διαχείριση Δωματίων

-Αλλαγή δωματίου, απλά με ένα κλικ στον υπολογιστή.

-Σύνδεση 2 Δωματίων μεταξύ τους (σουίτα).

-Δωμάτια με κοινή εξώπορτα.

-Virtual Rooms για την δημιουργία καρτών για χρήση μόνο στα συστήματα POS του ξενοδοχείου.

-Shared Rooms & δωμάτια προσωπικού.

 •  Ενδείξεις και ειδοποιήσεις

-Ένδειξη θερμοκρασίας ανά δωμάτιο, διαχείριση μέγιστων – ελάχιστων ορίων, έλεγχος θερμοκρασίας σε κενά δωμάτια.

-Ειδοποίηση διακοπής – επαναφοράς ρεύματος.

-Υπενθύμιση αφυπνίσεων, λήξης κράτησης πριν την ώρα check-out, message waiting text.

-Ανίχνευση καμαριέρας- συντηρητών (ταυτότητα καμαριέρας- συντηρητών) – Ημερολόγιο συμβάντων, συντηρήσεων κλπ

 • Λειτουργία Αναζήτησης

-Μηχανισμός αναζήτησης πελατών, επείγουσα απεικόνιση επιλεγμένων συμβάντων (πχ παραβίαση, φωτιά διακοπή ρεύματος κλπ).

-Πλήρες αρχείο συμβάντων – μηχανισμός αναζήτησης.

 •  Λειτουργικά Συστήματος

-Διαχείριση πρόσβασης στο Internet με χρονοχρέωση ή ογκομέτρηση (απαιτείται πρόσθετο πρόγραμμα TALOSINTERNET και ειδικό Server).

-PMS. Σύνδεση με προγράμματα Front-office μέσω FIAS interface.

-Δυνατότητα αναβάθμισης του προγράμματος των module Talos-Net COMBO, εν λειτουργία (όλες οι νέες δυνατότητες μπορούν να προστίθενται, χωρίς αλλαγές hardware).

-Ελεύθερη αναβάθμιση του κεντρικού Software με νέες εκδώσεις (μετά την Version 4). Αυτόματη αναβάθμιση των client μετά την σύνδεση με τον server.

-Ελεύθερη εγκατάσταση σταθμών client Talos-Net σε Η/Υ των διαφόρων τμημάτων του ξενοδοχείου και σύνδεση πολλαπλών προγραμματιστών – αναγνωστών καρτών Nemesis USB.

 

Μέρη που απαρτίζουν το σύστημα

 • TALOS- NET COMBO: Κοντρόλερ διαχείρισης πριζών προσέγγισης και ρελέ διαχείρισης φορτίων ή εναλλακτικά
  TALOS-NET COMBO WiFi: Ασύρματος Κοντρόλερ διαχείρισης πριζών προσέγγισης και ρελέ διαχείρισης φορτίων
 • BT-EXT: Εξωτερική φωτιζόμενη πρίζα, αναγνώστης RF-ID code, ή εναλλακτικά
  VR-EXΤ: για πλαίσια VIMAR (σειράς IDEA), ή
  MSS –RFID: Γυάλινος αναγνώστης με αριθμό δωματίου καί εικονίδια κατάστασης δωματίου.
 • BT-INT: Εσωτερική φωτιζόμενη πρίζα, αναγνώστης RF-ID code ή εναλλακτικά
  VR-INT: για πλαίσια VIMAR
 • BT-INT ΤΗ: Εσωτερική φωτιζόμενη πρίζα, αναγνώστης RF-ID code, με αισθητήρα θερμοκρασίας ή εναλλακτικά
 • VR-INT ΤΗ: για πλαίσια VIMAR (σειράς IDEA)
 • RF-ID CARD: Κάρτα RF-ID και τετράχρωμη εκτύπωση στις 2 όψεις (οδηγίες και λογότυπο του ξενοδοχείου).

Περιφερειακά

 • HRSM: Σύστημα τήρησης ωραρίου εργαζομένων
 • EDO By GEVY: Ηλεκτρικό κυπρί πόρτας
 • OPTEX: Μαγνητική επαφή πόρτας – μπαλκονόπορτας
 • Nemesis USB: Προγραμματιστής καρτών (δείτε και εδώ)
 • TH-SENS Cable: Αισθητήρας θερμοκρασίας
 • SD-13P: Αισθητήρας καπνού

 

TalosNet PLC

Δυνατότητες – Περιγραφή του Hardware.

 • Τροφοδοτικό Switching 20 Watt.TalosNet PLC
 • Κουτί ράγας (switch board) 6 θέσεων (din rail)
 • Είσοδοι: 8 είσοδοι για μπουτόν χαμηλής τάσης.
 • Έξοδοι: 7 έξοδοι φάσης μέσω relay επαφής 10A και μία έξοδος μέσω TRIAC 20Α, για Dimming φωτισμού.
 • Οπτικές ενδείξεις: 8 Led για τις εξόδους, 1 Led για όλες τις εισόδους
  (ανάβει ταυτόχρονα με την εκάστοτε ενεργή είσοδο) και Led ένδειξης τροφοδοσίας.
 • Επικοινωνία: μέσω δικτύου Ethernet σε διασύνδεση με την συσκευή COMBO.

Λειτουργίες

 • Κάθε είσοδος μπορεί να εκτελεί 2 διαφορετικές λειτουργίες, ανάλογα με τον τρόπο ενεργοποίησης του μπουτόν (παρατεταμένο ή στιγμιαίο πάτημα).
 • Κάθε είσοδος μπορεί να ενεργοποιεί μία ή περισσότερες (έως όλες) εξόδους για λειτουργίες ON-OFF (εκτός της εξόδου dimming).
 • H έξοδος dimming εάν επιλεχθεί απασχολεί αποκλειστικά 2 εισόδους (κλιμακωτή λειτουργία up, down παρατεταμένο πάτημα και λειτουργία ON-OFF με στιγμιαίο πάτημα).
 • Εάν επιλεχθεί κάποια έξοδος για λειτουργία κουρτίνας ή στόρια, θα απασχολήσει αποκλειστικά 2 εισόδους (κλιμακωτό άνοιγμα – κλείσιμο με παρατεταμένο πάτημα και λειτουργία ON-OFF με στιγμιαίο πάτημα).

Είσοδος PLC με διέγερση από αυτοματισμό

Κάθε είσοδος μπορεί να επιλεχθεί να ακολουθεί συγκεκριμένες εντολές αυτοματισμού της διασυνδεδεμένης συσκευής COMBO.

Έτσι, όλα τα διαθέσιμα σενάρια αυτοματισμών δωματίου του COMBO, μπορούν να εφαρμόζονται σε εισόδους του PLC. Οι χειρισμοί που μπορούν να γίνουν πλέον, είναι ανάλογοι με την ώρα, σε νοικιασμένο – ελεύθερο δωμάτιο, με τον πελάτη μέσα ή έξω, με το άνοιγμα πόρτας και παύση μετά συγκεκριμένο χρόνο, με την έξοδο πελάτη και παύση μετά συγκεκριμένο χρόνο, με την θερμοκρασία χώρου με επιλογή νοικιασμένου ή ανοίκιαστου δωματίου σε συνδυασμό με την παρουσία – απουσία πελάτη κλπ.

 • Ελεύθερη επιλογή αντιστοίχισης εισόδων, εξόδων και αυτοματισμών μέσω του προγράμματος TALOS.
 • Εύκολη εναλλαγή σεναρίων & χειρισμών μέσω του κεντρικού υπολογιστή.
 • Μετονομασία των εισόδων και εξόδων από τον κεντρικό υπολογιστή για εύκολο προσανατολισμό των χειριστών και συντηρητών.
 • Οπτική ένδειξη της κατάστασης των εξόδων στον κεντρικό υπολογιστή.
Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στους συνδέσμους:
Wiki Blog Manual Είδη